Škola Kur’ana Časnog organizirala ekskurziju za pobjednike takmičenja u učenju Kur’ana

Dodjela nagrada učesnicima takmičenja ŠKOLE KUR’ANA ČASNOG
June 16, 2016
Škola Kur’ana Časnog realizirala ekskurziju za polaznike na Crnogorskom primorju
June 16, 2016

Škola Kur’ana Časnog organizirala ekskurziju za pobjednike takmičenja u učenju Kur’ana

Od 13- 15. maja, Škola Kur’ana Časnog  je organizovala ekskurziju za polaznike svoje Škole do bratske nam  Bosne i Hercegovine, konkretno do gradova Sarajeva, Travnika i Jajca. Na ovu ekskurziju je pošlo 39 takmičara i 10 profesora pratioca djece. Od njih trideset i devetoro, šesnaest  učenika Škole je dobilo besplatnu ekskurziju, jer su bili osvajači prva tri mjesta na skorašnjem takmičenju u učenju Kur’ana.

Tokom prvog dana ove ekskurzije djeca su imala priliku, da zajedno sa svojim profesorima šetaju ulicama prelijepe „Baš čaršije“, da posjete staru džamiju Gazi Husrev-bega i još mnoge znamenitosti starog Sarajeva. Pored islamskih i kulturnih znamenitosti Sarajeva, djeci je bila posebno interesantna posjeta trgovinskom centru BBI.

Drugog dana, polaznici ekskurzije su posjetili stari Travnik, Elči Ibrahim-pašinu medresu i turistički centar Plave vode. Na putu ka gradu Jajcu, posjetili smo džamiju na Kalibunaru, gdje nam se obratio vrijedni imam ove džamije, Aljo ef. Cikotić, koji nam je u kratkim crtama opisao historijat grada Travnika i spomenute džamije. Nakon toga djeca su posjetila poznati vodopad u gradu Jajcu. Posjeta ovom vodopadu je podstakla našu djecu da se dive i razmišljaju o ljepoti Allahovog stvaranja, što je bio povod da na putu do Novog Travnika sa svojim profesorima opširno razgovaraju o ovoj temi. Pri povratku iz grada Jajca, posjetili  smo islamski centar u Novom Travniku, gdje su djeca prevodjena hafizom Fahrudin ef. Haseljićem imala priliku da posjete izložbu „Upoznaj poslanika Muhameda, a.s.“

Trećeg dana, polaznici Škole Kur’ana Časnog su bili gosti predstavnika institucija  BANU-a, BNF-a i SBK-a u Sarajevu. Tom prilikom djeci se obratio predsjednik BNF-a, gospodin Hako Duljević, potpredsjednik BKZ-a u Luksemburgu, Asmir Bihorac, i sekretar BANU-a, Almedina Zukorlić. Ovo je bila lijepa prilika da se mladi naraštaji Škole Kur’ana Časnog od strane predsjednika BNF-a, upoznaju sa nacionalnim vrijednostima bošnjačkog naroda. Predstavnici ove tri  bošnjačke institucije su tokom poslednjeg dana organizirali i finansiski pomogli sve naše aktivnosti i posjete u gradu Sarajevu.

Prijevoz je organizovan preko agencije „Gameks“, koja je na ovom putu iskazala visoki profesionalizam, a bratski smještaj organiziran u medresi Gazi Husrev-beg, čija su vrata širom otvorena  za sve musafire iz Sandžaka, a i šire.

Ovom prilikom  Škola Kur’ana Časnog se zahvaljuje svima onima, koji su polaznike ove ekskurzije  toplo i prijateljski dočekali, kao i one koji su na bilo koji  način dali svoj doprinos da se spomenuta ekskurzija uspješno realizuje.Amin.

Škola Kur’ana Časnog

DSC_5345 DSC_5311 DSC_5251 DSC_5229-600x250 DSC_5170 DSC_5103 DSC_5028 DSC_4948 DSC_4905 DSC_4901-1 DSC_4785 DSC_4691