Održana sjednica Škole Kur’ana Časnog u Mešihatu

Sandžačka dijaspora iz Amerike podržava slobodne institucije u Sandžaku
June 16, 2016
Predstavnik Zajednice Sandžačke dijaspore u posjeti Školi Kur’ana Časnog
June 16, 2016

Održana sjednica Škole Kur’ana Časnog u Mešihatu

Dana, 14.09.2015. godine, u prostorijama Mešihata održana je sjednica nastavničkog vijeća Škole Kur’ana Časnog. Pored Uprave škole i nastavničkog osoblja sjednici je prisustvovao i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Nakon kratkog uvodnog obraćanja direktora Škole hafiza Irfana ef. Malića, prisutnima se obratio uvaženi muftija dr. Mevlud ef. Dudić. U svom obraćanju muftija je naglasio tri bitne stvari kojih bi se svaki upošljenik Škole trebao čvrsto pridržavati : slijeđenje  sunneta, borba protiv zla dobrim i iskrenim djelima, i treća stvar, u ovom trenutku najbitnija za upošljenike u Školi Kur’ana  Časnog – svjesnost o povjerenom emanetu i odgovornosti.

Kao predsjednik Mešihata istakao je svoje lično zadovoljstvo i ponos, a i zadovoljstvo Mešihata sa svim realizovanim projektima u okviru naše institucije, rekavši da svako vrijeme ima svoje ljude, i da svaki pojedinac na najodgovorniji način treba izvršiti dio svog emaneta, da bi se tim putem postigao uspjeh na oba svijeta. Također  je naglasio da sve institucije Mešihata čine jednu kompaktnu cjelinu, i da se sve one  moraju međusobno podržavati, pomagati i poštovati. Uspjeh se dešava samo u zajednici, a nikako u podjelama i svojevoljnom djelovanju pojedinaca,  u porodici u kojoj se poštuje domaćin, Allah, dž.š. daje bereket i uspjeh.

Muftija je također naglasio da je Škola Kur’ana Časnog u svim gradovima Sandžaka visoko uzdigla bajrak i svjetlo Kur’ana i da se taj bajrak mora i dalje održavati na toj visini, rekavši da svima nama nekada može ponestati snage, ali da je bitno da u tom trenutku uvijek možemo računati jedni na druge. U završnom govoru, Muftija je naglasio sljedeće: „Uspjet ćete ako Školu Kur’ana Časnog budete prihvatili kao dio sebe, i neka svako pogleda šta je zajednica za njega uradila i šta je on uradio za svoju zajednicu, nemojte dozvoljavati međusobnu zavist, budite jedno i znajte da nema selameta bez uzajamnog  poštovanja, ljubavi i pomaganja.“

Nakon obraćanja Muftije, direktor Škole Kur’ana Časnog se zahvalio dr. Mevlud-ef. Dudiću, na inspirativnom govoru i na podršci koju Mešihat bezuvjetno pruža ovoj instituciji, također dogovoreno je da se  Škola Kur’ana Časnog, kao i sve ostale institucije Mešihata, uključe u humanitarnu pomoć izbjeglicama  iz Arapskog svijeta, i da će se sve ovakve akcije isključivo realizirati preko humanitarne organizacije Hajrat.

Konstatovano  sledeće, da je  Škola Kur’ana Časnog uspješno završila školsku 2014/2015 god., kako u nastavnom tako i u finasijskom pogledu, da Škola i njeno osoblje moraju i dalje nastaviti sa profesionalnim i odgovornim radom u kur’anskoj edukaciji i osvješćivanju našeg naroda u pogledu islamskih i ljudskih vrijednosti, upisna kampanja će se nastaviti posjetama osnovnim i srednjim školama širom Sandžaka i da se pruža bezrezervna podrška svim odjeljenjima Škole u Južnom Sandžaku.

Molimo Allaha dž.š. da obilato nagradi uvaženog muftiju dr. Mevlud ef. Dudića  za vrijeme koje je odvojio da prisustvuje ovoj sjednici, kao i zlata vrijednim savjetima i uputama koje je uputio svim prisutnim. Također molimo Gospodara svjetova da nam podari svoj blagoslov i bereket u daljem radu. Amin !

Škola Kur’ana Časno

g21 DSC_0605-906x600 41 1