Sandžak zablistao na 24.medjunarodnom takmičenu u učenju Kur’ana u Zagrebu

Predstavnici IKC iz Ulma posjetili Školu Kur’ana Časnog
August 16, 2017
Posjeta šejha Abdullaha el-Ubejda Školi Kur’ana Časnog
October 5, 2017

Sandžak zablistao na 24.medjunarodnom takmičenu u učenju Kur’ana u Zagrebu

Dana 29 i  30. septembra 2017.godine, u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, održano je 24. međunarodno natjecanje učača Kur’ana. Dvodnevni seminar na temu ,,Metode ocjenjivanja kur’anski takmičenja” prethodio  ovom  kur’anskom natjecanju. Na spomenutom  seminaru učešće su uzeli:  direktor škole, hafiz Irfan ef.Malić, hafiz Faris Dautović i hafiz Elvedin Avdović.

U dva dana, koliko je natjecanje trajalo, komisija u sastavu: predsjednik komisije kr. hfz. Aziz ef. Alili, kr. hfz. Bajram Ajeti (Makedonija), kr. hfz. Fadil Bektaš (BiH), kr. hfz. Malallah Al-Jaber (Katar), kr. hfz. Ali Mohammed Otuif (Kraljevina Saudijska Arabija) i kr. hfz. Fared Oyaleez (Francuska) imala je vrlo težak zadatak – preslušati i ocijeniti 58 natjecatelja. Članovi ocjenjivačke komisije izjavili su da su samo nijanse i detalji odlučivali o pobjednicima i pohvalili su sve takmičare koji su prezentirali svoje znanje i predstavljali svoje zemlje.

Takmičenje je, kao i uvijek, održano na najvećem nivou, gdje su se takmičari natjecali u ispravnom učenju Kur’ana, a ove godine je konkurencija bila još veća nego li prethodnih godina.

Predstavnici Mešihata Islamske Zajednice u Srbiji i Škole Kur’ana Časnog natjecali su se u svim kategorijama : Tilawet- Aiša Mekić, hifz 5 džuzeva -Medija Nurković, Sumeja Destanović i Edina Bačevac, hifz 15 džuzeva- hafiza Amela Aličković i hifz cijelog Kur’ana- hafiza Sumeja Ujkanović.

Hvala Allahu dž.š. naš Sandžak je opet zablistao u punom sjaju, te su naši polaznici osvojili dva druga mjesta, hafiza Amela Aličković  2. mjesto u kategoriji 15 džuzeva i Merdija Nurković 2. mjesto u kategoriji 5 džuzeva.

Takmičenje je bilo veoma korisno za sve učesnike, a posebno za naše predstavnike koji su po prvi put učestvovali na ovakvom nivou takmičenja.

Tokom dvodnevnog boravka u Zagrebu, predstavnici Škole Kur’ana Časnog  posjetili su dva bisera Jadranskog mora,  Islamski Centar u Rijeci  i Opatiju.

Koristimo ovu priliku da se Mešihatu IZ-e u Hrvatskoj zahvalimo na dobroj organizaciji i toplom dočeku, čineći dovu  Uzvišenom Allah, dž.š. da nas naši takmičari  i  u naredno periodu obaruju sa ovako dobrim rezultatima. Amin.

Na kraju evo rezutata sa 24. međunarodno natjecanja učača Kur’ana u Zagrebu :

Kategorija hifza cijelog Kur’ana

  1. Abdullah Salah Alsaedi (Kraljevina Saudijska Arabija),
  2. Mohamed Abdi (Švedska),
  3. Bader Al Ali (Kuvajt)

Hifz 15 džuzeva

  1. Faruk Šahin (Kalbe y. dernegi, Istanbul)
  2. Amela Aličković (Srbija)
  3. Abdurrahman Tabaković (BiH)

Hifz 5 džuzeva

  1. Muharrem Šahin (Turska)
  2. Merdija Nurković (Srbija)
  3. Ibrahim Ramizi (Makedonija)

Tilavet

  1. Eljesa Asani (Makedonija)
  2. Ilias Es Saket (Italija)
  3. Abderrahmane Toukane (Francuska)