Karavana Škole Kur’ana Časnog u posjeti džematu Fedžr u Minhenu

Predavanja za žene u Školi Kur’ana u Ribariću
June 16, 2016
Hfz. Kujević i prof. Curić predstavili institucije
June 16, 2016

Karavana Škole Kur’ana Časnog u posjeti džematu Fedžr u Minhenu

Kada se 2010. godine javila ideja za osnivanjem Škole Kur’ana Časnog u Novom Pazaru, među prvima je tu ideju podržao bratski džemat Fedžr iz Minhena.

Prvo odjeljenje Škole Kur’ana koje je otvoreno u sandžačkoj Dijaspori bilo je također u okviru džemata Fedžr.

I ovaj projekat karavane Škole Kur’ana Časnog, prvi je inicirao i uspješno realizirao džemat Fedžr i njihov neumorni, ambiciozni imam Izet ef. Bibić.

Naime u periodu od 11-14. juna, 40 polaznica Škole Kur’ana Časnog boravilo je u gostima kod svojih vršnjaka, polaznika Škole Kur’ana i mekteba džemata Fedžr.

Karavanu su predvodili direktor Škole hfz. Irfan ef. Malić, pomoćnik direktora hfz. Ammar ef. Muderizović, koordinator Škole Kur’na u Tutinu

Omer ef. Đondić, te profesorice hfz. Šemsa Dacić, Selma Džemić, Remka Džemić i Hadžera Arifović.

Cilj ovog projekta jeste zbilažavanje i upoznavanje polaznika Škole Kur’ana, jačanje međusobne ljubavi a nadasve promicija vrijednosti Kur’ana u svim muslimanskim i bošnjačkim porodicama te zadovoljstvo Uzvišenog.

Projekat je organiziran na najvišem nivou za šta treba iskazati iskrenu i bratsku zahvalnost džematlijama džemta Fedžr a posebno imamu Izet ef. Bibiću.

Karavana Škole Kur’ana je krenula iz Novog Pazara u četvrtak 11. juna nakon podne namaza, te u Džemat Fedžr pristigla u jutarnjim satima u petak.

Džemat Fedžr je od prije nekoliko mjeseci dobio nove prostorije, koje su džematlije uz Allahovu pomoć otkupili i adaptirali svojim potrebama.

Džamija i sve prostorije centra uređene su po visokim standardima i na autentičan način. Boraviti u njima je predstavljalo posebno zadovoljstvo.

Po protokolu nakon zajedničkog doručka nastupile su priprema za džumu namaz.

Iščekivanje džume namaza ispunio je svojim lijepim učenjem hfz. Ammar ef. Muderizović, a hutbu je održao i džumu namaz predvodio direktor hfz. Irfan ef. Malić, koji se osvrnuo na pripreme za mubarek mjesec Ramazan te govorio o blagodatima posta, Kur’ana i džemata-zajednice.

Nakon džume namaza, džematlije su po planiranom rasporedu preuzeli djecu i odveli ih svojim domovima da malo odmore i smjeste se.

Ono što oduševljava jeste elan i merak sa kojim su džematlije i djeca džemata Fedžr prišli ovom projektu.

 

U petak navečer uprličeno je druženje i upoznavanje sa omladinom ovog džemata, kojoj su se ukratsko obratili direktor hfz. Irfan ef. Malić, hfz. Ammar ef. Muderizović i Omer ef. Đondić.

U subotu u jutarnjim satima, organizirana je zajednička posjeta Zološkom vrtu u Minhenu, gdje su polaznici Škole tokom nekoliko sati posjete, mogli vidjeti razne vrste životinja i njihov način života. Najviše ih je oduševio susret sa porodicom slonova, lavova, nosoroga ali i akvarijum gdje su mogli posmatrati ajkule i razne druge vrste riba.

Nakon ove posjete djeca su imala slobodne aktivnosti i šetnje u okviru svojih porodica i sa svijim domaćinima, sve do večernjih sati.

Nešto prije akšam namaza oko 19:30 h, u prelijepim prostorijama džemata Fedžr, upriličeno je druženje i predavanje  za majke i sestre, gdje su se prisutnima kroz predavanja obratile profesorice i polaznice Škole svojim kraćim programom.

Nakon akšam namaza u 21 h, upriličena je centralna svečanost u kojoj su polaznici Škole Kur’ana Časnog svojim prelijepim programom, Kur’anom i ilahijama, oduševili sve prisutne vjernike i vjernice.

Nakon selama koje je uputio imam džemata Fedžr i naš domaćin Izet ef. Bibić, program su otvorili učenjem odlomaka iz Kur’ana hfz. Ammar Muderizović, i učenjem ilahija Omer ef. Đondić.

Na licima džematlija se naziralo zadovoljstvo i ponos što prisustvuju ovakvom programu i što su dio ovog projekta.

Program je krunisao nadahnutim predavanjem direktor hfz. Irfan ef. Malić, koji je naglasio da su djeca naše najveće blago i naš ponos, te da je cilj Škole Kur’ana, da afirmiše vrijednosti Allahovog govora, te pomogne da u svakoj porodici imamo učača Allahove knjige.

Podjestio je na početke, dane osnivanja Škole i naglasio da je Džemat Fedžr i imam Izet ef. Bibić, bio prvi koji je podržao Školu i dao veliki dobrinos na tom putu.

Ovaj projekat zlata je vrijeda, naglasio je hfz. Malić, i džemat Fedžr je divan primjer kako se i najzahtevniji projekti kvalitetno realiziraju.

Direktor hfz. Irfan Malić se zahvalio svim džematlijama i imamu Izet ef. Bibiću na bratskoj podršci i realizaciji ovog projekta te u ime Škole Kur’ana Časnog uručio zahvalnice Džematu Fedžr, koju je ispred džemata primio sekretar Džemil ef. Preljević i imamu Izet ef. Bibiću.

Na kraju programa Izet ef. Bibić je izrazio zadovoljstvo da su počašćeni ovim divnim musafirima, zahvalio džematlijama na podršci i roditeljskom odnosu prema djeci-musafirima a bez kojih ovaj projekat nebi mogao biti realiziran.

Izet efendija je pozvao sve džemate u Dijaspori da podrže jedan ovakav projekat te ga probaju realizirati u svojim sredinama, i izrazio želju da  Škola Kur’ana Časnog  ponovo bude gost u njihovom džematu.

U nedjelju je upriličen zajednički doručak djece musafira i domaćina, gdje je djeci u ime džemata prigodne hedije uručio Izet ef. Bibić, te hedije koje su njegova porodica i umiljata djeca pripremila za djecu iz Sandžaka.

Kao znak zahvalnosti Škola Kur’ana Časnog je pripremila hedije džematlijama koji su ugostili polaznike iz Sandžaka, Mushaf koji su djeca lično uručila svojim drugarima i domaćinima.

Ova slika je doista dirnula sve prisutne, izazvala suze na licima djece i roditelja, te predstavlja najbolji pokazatelj koliko je ovaj projekat zaista bio uspješan.

Nakon srdačnih selama, razmjene telefonskih brojeva i adresa, djeca su se polako pripremala za povratak, a karavana Škole Kur’ana Časnog se nakon podne namaza zaputila put lijepog Sandžaka.

Impresije i zadovoljstvo vidjelo se na licima polaznika Škole Kur’ana Časnog, a bez sumnje ovo putovanje i ovo druženje sa vršnjacima iz Džemata Fedžr, još dugo će pamtiti.

 

Koordinator Škole Kur’ana Časnog u Tutinu

Omer ef. Đondić

9 8 7 5 4 3 2 1 20150613_120312